Mars månads medlem i fokus är Bertil Klintbom. Han anser själv att han nog är att betrakta som ”urgute” och fast förankrad i den gotländska berggrunden även om han fortfarande är aktiv i Tanzaniaprojekt som pensionär. Uppväxten på Gotland skedde i Boge och Slite och efter en sejour i mellersta Norrland kom han tillbaka till ön för arbete med bland annat med bygget av det första riktigt stora vindkraftverket på Näsudden. Andra uppdrag som anställd på BJ-konsult blev förnyelsen av Visby lasarett och Almedalsbiblioteket. Han hamnade på Region Gotland där hans intresse för energi- och miljöprojekt fick honom att prova uppdrag i andra länder, även i demokratiprojekt i Ukraina och Tanzania. Hobbyn handlar om renovering av veteranbilar och modellflyg.

Så här skriver Bertil själv:

Jag har haft ett bra och omväxlande yrkesliv med en hel del utmaningar. Här kommer en liten resumé och lite kommentarer.

Jag är uppväxt i Boge och Slite och gick i realskolan i Slite och därefter på läroverket i Visby. Jag tog studenten 1969 och fortsatte med teknisk utbildning på fastlandet. Byggteknik inriktad på anläggningssektorn var det som intresserade mig.

När studierna klarats av så fortsatte jag att arbeta för ett företag som hade projekt på Gotland. Efter ett avbrott för värnplikten så flyttade jag till mellersta Norrland och fortsatt arbete för samma företag. Försvarsanläggningar och kraftverksbyggen var huvudinriktningen.

 

Men efter ett antal år så fick företaget projekt på Gotland och jag följde såklart med. Men att flytta till projekt utanför Umeå var intet som lockade mig så i början av 80–talet arbetade jag med anläggningsprojekt för Gatukontoret. Eftersom jag hade erfarenhet av gildformsgjutningar så blev jag utlånad och jobbade som kontrollant vid bygget av det stora betongtornet för det första riktigt stora vindkraftverket på Näsudden. Ett krävande uppdrag på hög nivå!

Nästa steg blev att jag anställdes av BJ-konsult AB och tog med mig mina kunskaper om cad-projektering som började att användas mer och mer. Hos BJ-konsult fick jag jobba med flera intressanta projekt.

Ett av uppdragen var att arbeta som byggledare för förnyelsen av Visby lasarett under 5 år och sedan ansvarig för Almedalsbiblioteket och det EU-projekt som genomfördes. Projektet innebar att jag fick ansvaret för systerprojekt i Cheltenham i UK och på ön Kefalonia i Grekland. Lärorikt och ett lyckat EU-projekt.

 

Sedan var det dags att byta arbetsgivare igen. Inom Gotlands kommun och senare Region Gotland har jag innehaft tjänsterna Byggnadschef, Teknisk direktör, Samhällsbyggnadsdirektör och slutligen Internationell samordnare. Jag har fått arbeta med ett stort antal olika spännande projekt.

Jag har intresserat mig för energi- och miljöprojekt och representerade regionen i en ledande roll i Islenets tekniska kommitté och deltog i ett antal internationella sammanhang rörande EU:s öar. Jag blev ofta anlitad att genomföra föredrag, att få möjligheten att visa upp Gotland var givande.

Jag har arbetat med regionens demokratiprojekt i Ukraina och i Tanzania och fått många vänner där. I Ukraina tog projekten slut i och med Rysslands angrepp, men i Tanzania går projekten i på 20 året. Full finansiering har erhållits från Salaida och nu ICLD. Det har varit givande projekt fö regionen, Tanzania och inte minst mig själv.

Nu när jag är pensionerad så är jag fortfarande aktiv i Tanzaniaprojekten, men i övrigt blir det mest renovering av veteranbilar och modellflyg. Modellflyget har jag sysslat med sedan 12-årsåldern och mina konstruktioner är internationellt publicerade. Fantastisk hobby där många olika kunskaper behövs, historia, materialkunskap, mekanik och hantverk m.m.

Jag har inga problem att fylla tiden!

 

Jag är nog att betrakta som ”urgute” och fast förankrad i den gotländska berggrunden. Mina förfäder var från Boge och det är den socken jag förknippar mig med fast jag bor i Bro. Båda börjar ju på B….

Jag värnar om min dialekt och tycker om att använda gotländska ord som ofta på ett härligt sätt beskriver vår värld.

När det gäller mitt medlemskap i Rotary så måste jag erkänna att jag inte är så aktiv. Jag har sagt att jag skall bättra mig men inte riktigt lyckats av flera anledningar. Jag nyligen har haft en liten fight med cancer, men mår bra och vi får se om jag kan bättra upp min närvaro.

Tidigare publicerade i serien Månadens Medlem:

Lars Andersson

Marie Engström

Roland Salemark

Sven Landahl

Jane Ek

Jan Calderon

Ingela Chef Holmberg

Birger Jörnhammar

Hélène Viotti

Mats Jansson

Britt Silfvergren

Mats E:son Hjorth

Lennart Lindgren

Anders Flanking

Jan Thiele

Magnus Sundblad

 

 

Publicerad 2024-03-01 av Jan Bjerkesjö